Nová kuchyně zdravého stravování!

Naše moto: chutněji, zdravěji, levněji...

(NE)Tradiční suroviny

Naším cílem je, aby pokrmy byly nejen zdravé, ale také výborně chutnaly. Vaříme z čerstvých surovin, bez umělých dochucovadel a přemíry soli. Velmi rádi používáme jakoukoli zeleninu a na dochucení a ovonění jídel bylinky. Kromě tradičních surovin zařazujeme do jídelníčku i (ne)tradiční suroviny jako bulgur, pohanku, jáhly tak, aby strava byla pestrá.

Jídlo je pro nás inspirací, měníme zaběhnutá pravidla, boříme mýty o tom, že zdravé jídlo nemůže být chutné jídlo. Udělejte něco pro své zdraví a pochutnejte si!

Zdravě se stravovat je důležité v každém věku! V dětství je to však zásadní. Je nutné klást důraz, aby tělo mělo dostatek vitamínů, minerálů a stopových prvků.

V dětství se formuje a utváří imunitní systém, který je klíčový v boji s nemocemi a alergiemi po celý život.  70% imunitního systému se nalézá ve střevech. Jejich stav a střevní mikroflóra mají zásadní vliv na obranyschopnost organismu.

V roce 2010 jsme začali vařit pro vlastní školky, protože se nám v regionu nepodařilo najít kuchyni, která by vařila zdravě ale současně chutně. Díky získaným zkušenostem máme v zásobě velký počet zajímavých receptů, které se v naši kuchyni připravují zejména ze surovin od místních farmářů a pěstitelů.

Jídelníčky připravujeme ve spolupráci s Martinou Kučerovou, DiS., nutriční terapeutkou, která sleduje složení jídelníčků tak, aby odpovídal potřebám růstu a vývoji dětí Chceme, aby jídlo bylo vyvážené a zastoupení jednotlivých skupin potravin bylo optimální. Naše jídelníčky odpovídají normám Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy pro složení pokrmů a zastoupení jednotlivých skupin potravin odpovídalo spotřebnímu koši. Jídlo je zdravé ale současně chutné. 

  • Denně připravujeme pro školy a školky 3 druhy jídel (jedno jídlo je tradiční, druhé více alternativní). 
  • Připravujeme dopolední a odpolední svačiny.
  • Dopolední svačiny spolu s obědem varianty 1 a odpolední svačinou jsou sestavovány tak, aby splňovaly výživové normy dané vyhláškou MŠMT.
  • Vaříme i o prázdninách.

 

Spolupráce studentů Univerzity Karlovy a Ekolandie

Společnost Ekolandia školní catering, mateřská škola s.r.o. navázala spolupráci s 3. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy, obor Nutriční terapeut. V rámci spolupráce přijdou studenti v lednu 2020 na praxi do školní kuchyně ZŠ Pošepného v Praze. Ve 2 skupinách zde stráví vždy 5 pracovních dní se zaměstnanci Ekolandie.

Během praxe „nakouknou pod pokličku“ ve školní kuchyni. Shlédnou přípravu obědů pro více jak 1 000 dětí, zapojí se do technologie přípravy, vyzkouší si sami jednotlivé činnosti. Specialistka na hygienické normy MUDr. Stanislava Tillmanová je seznámí s hygienickými požadavky, projdou si HACCP, plnění spotřebního koše. Aktivně se zapojí do inventury skladu a provedou kontrolu jídelníčku včetně propočtu kalorických hodnoty vybraných jídel.

Do budoucna bychom rádi spolupráci rozšířili na společné přípravě Dnu zdraví pro školní jídelny, kde by děti základních škol byly zábavnou formou seznámeny s principy zdravé stravy.

 

O školním stravování zajišťovaném společností Ekolandia natočila TV Nova reportáž, která byla odvysílaná ve Snídani s Novou dne 12.11.2019.

Můžete ji  shlédnout zde.

 

Napsali o nás

 

Vnitřní řád školní jídelny –výdejny a vývařovny

Na naší webové stránce používáme cookies. Některé z nich jsou nutné pro běh stránky, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit vlastnosti stránky na základě uživatelských zkušeností (tracking cookies). Sami můžete rozhodnout, zda cookies povolíte. Mějte prosím na paměti, že při odmítnutí, nemusí být stránka zcela funkční.